Dėl žodžių ir darbų 2010-08-10

Dėl žodžių ir darbų (2010-08-10): Aišku, LKŽ nėra žodžio batauti. Bet galima imtis tokios veiklos. O jai įvardinti reikia žodžio.
Jei bent keli grybaudami ne tik uogaus, bet dar ir bataus, atsiras šansas gyvuot ir žodžiui.
Užfiksavus batą miške, šalikelėj ar dar kur nors, galima jį pasiimt į namus ir imtis asambliažą kurti. Jei seksis, ir parodą surengti.
Eksponuot ant grindų. Batavimas įgautų aukštesnį statusą, gal net A.A. dėmesį atkreiptų. Ir prasivertų vartai istorijon ir žodynan.
Bet visai gana tik nufotografuot batą, likusį be šeimininko, pasimetusį, – ir išsiųst el. paštu vgasiliunas@gmail.com.
Ir batautojo nekrologo pavadinimas aiškus: „XY padžiovė batus“. Skambù.

2023-08-02

(545) Pajūrbatis

Paskutinė liepos diena, nors pirmadienis, dar priklausė atostogoms; bet atėjau – darbo laiko apskaitos žiniaraščius reikia užpildyt. Sėdžiu, pildau; girdžiu, pagrindiniam bibliotekos kambary coll. Gražina K. pasakoja grupei žmonių apie Vileišių rūmus; aišku, atvedė ir p. Vileišienės apartamentų parodyt; krosnis – svarbiausias daiktas, bet ir bibliotekos rankrašyno vedėją pristatė, pridurdama: dar ir batautojas; teko paaiškint, kas per žaidimas tas batavimas; pasirodė, kai kas išmaniajam radinį turi; sakau: tai atsiųskit, bus kolekcijos papildas; netrukus atkeliavo. — Jau po to išsiaiškinau: Institute prasidėjo kursai lituanistinio švietimo vykdytojams; Laimutė K. (iš Norvegijos) persiuntė, spėju, pažįstamos ar draugės užfiksuotą radinį:
Aistės G. foto 2023.07.24
Baltijos pajūryje. Lietuva
— Ačiū abiem! Ir batautojai (nors savęs, manau, taip nevadinančiai, bent iki šiol), ir tarpininkei.

4 komentarai:

  1. Trauk ją devynios, tą naujakalbę, skauda akis senesnę raštiją paskaitančiam, galima talpiau ir gyviau įvardinti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atsiprašau, dėl visa ko patikslinu, kad apie "lituanistinio švietimo vykdytojus" godoju, labai simpatiškas pasakojimas apie batus tokia gyva kalba, ir taip žinutėje apie renginį įvardinti išeivijos lituanistai pedagogai, spėju, kad ir autoriaus dėmesį atkreipė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja, naujakalbė – neišvengiamybė; žmogus sakytų mokytojas, o va rašant projektus ima ir išlenda švietimo vykdytojas; šiuo atveju tiesiog citavau pavadinimą.

      Panaikinti
  3. Puikiai suprantu, Jūsų tekste dar ir aktyvi nuoroda:). Norėtųsi, kad humanitarų projektuose tos naujakalbės mažiau būtų.

    AtsakytiPanaikinti